متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت

دانشکده مدیریت و حسابداری

گروه مدیریت صنعتی

پایان نامه

جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد

مدیریت صنعتی

بررسی ارتباط بین نابی، چابکی سازمانی و رقابت پذیری سازمانی

(مطالعه موردی صنعت کاشی و سرامیک استان یزد)

استاد مشاور:

دکتر علیرضا ناصر صدر آبادی

آبان ماه 1389

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده و استاد راهنما در سایت درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

 چکیده

فرایند جهانی شدن، به وجود آمدن سازمان‌تجارت جهانی و یکپارچگی بازارهای جهانی، پیشرفتهای سریع و بنیادین تکنولوژیک، پیشرفت های جدید در زمینه‌فناوری اطلاعات، افزایش تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، تبیین کنترل های آلودگی محیط زیست و حفظ منابع انرژی، کمبود منابع و هزینه‌های بالای آنها، چالشهایی هستند که بنگاه‌ها و صنایع مختلف در عرصه تجارت و فعالیتهای اقتصادی با ان روبرو هستند و ادامه حیات آنها، منوط به تصمیم گیری درست و به موقع در برابر این تغییرات است. در این میان، فرایند جهانی شدن و گسترش بازارهای مصرف و نیز افزایش تعداد رقبا و شدت رقابت، باعث اهمیت بخشیدن به مفاهیمی مانند رقابت‌پذیری و از سوی دیگر، پررنگ شدن مفهوم چابکی شده است.این امر موجب گردیده تا بنگاه‌ها، صنایع و کشورهای مختلف در جهت ارتقای رقابت‌پذیری خود به شناسایی عوامل مؤثر بر رقابت‌پذیری و چابکی به منظور هماهنگی با تغییرات محیطی و با هدف تقویت آنها تلاش کنند.

از سوی دیگر، از انجایی که طی تولید ناب زواید و اتلاف های تولید انبوه حذف می گردد، در دهه 80، بسیاری از شرکتهای مشهور در سرتاسر دنیا شروع به بکارگیری برنامه هایی کردند که به وسیله ان ها بتوانند بهره وری و کیفیت خود را بهبود بخشند.

امروزه نیز عواملی همچون افزایش رقابت در بین شرکت ها، بهبود سرعت تغییرات و متلاطم بودن وضعیت تقاضای مشتریان باعث شده است سطوح و نوع تقاضاها به سرعت در حال تغییر باشند و همگام با جهانی شدن شرکت ها، رقابت جهانی نیز در حال تقویت شود. این مسئله به خوبی نشان می دهد بازارهای محصولات به بلوغ کافی رسیده و مشتریان کالاهایی را تقاضا می کنند که نیازهای مشخص آنها را ارضا نماید. دانشمندان بسیار زیادی بر این باور هستند که برای پوشش چنین بازارهایی ناب شدن [1]یکی از الزامات اجتناب ناپذیر و ضروری شرکت ها می باشد.

 همچنین، یکی از صنایع برجسته و رو به رشد کشور ایران، صنعت کاشی است و ایران در صنعت کاشی رو به رشد می باشد به طوری که تاکنون در رده بزرگترین تولیدکنندگان کاشی و سرامیک جهان جای داشته و روز بروز، این صنعت در میزان تولید و افزایش ظرفیت تولید رشد بسزایی دارد. از این رو، در این مطالعه این صنعت در زمینه های مذکور مورد بررسی قرار گرفته است.

در این تحقیق به بررسی ارتباط این متغیرهای موثر بر رقابت پذیری سازمانی پرداخته شده است و ارتباط نابی و چابکی بر رقابت پذیری در صنعت کاشی و سرامیک مورد بررسی قرار می گیرد و شدت تأثیر این مؤلفه ها بر رقابت پذیری بدست خواهد آمد و به منظور دستیابی به این اهداف از تحلیل عاملی اکتشافی با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS  و تحلیل عاملی تاییدی با بهره گرفتن از نرم افزار LISREL بهره گرفته می شود.

فهرست

فصل اول: کلیات تحقیق

1.1. مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………….. 2

2.1. ضرورت و اهمیت تحقیق…………………………………………………………………………………………… 3

3.1. بیان مسئله…………………………………………………………………………………………………………………. 4

4.1. هدف تحقیق………………………………………………………………………………………………………………. 5

5.1. سئوالات و فرضیات پژوهش……………………………………………………………………………………… 6

6..1 .قلمرو پژوهش…………………………………………………………………………………………………………….. 6

7.1. روش انجام پژوهش…………………………………………………………………………………………………… 6

8.1. تعریف عملیاتی متغیرها……………………………………………………………………………………………. 8

9.1. جمع بندی…………………………………………………………………………………………………………………. 8

فصل دوم: مروری بر ادبیات تحقیق

1.2. مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………. 11

2.2.کلیاتی پیرامون تولید ناب…………………………………………………………………………………………… 14

    1.2.2. ناب بودن………………………………………………………………………………………………………………… 15

    2.2.2.تعاریف تولید ناب……………………………………………………………………………………………………… 15

    3.2.2. تاریخچه تولید ناب………………………………………………………………………………………………….. 18

    4.2.2. نتایج بکارگیری تولید ناب………………………………………………………………………………………… 23

    5.2.2. تولید ناب و صنایع ایران…………………………………………………………………………………………… 26

    6.2.2. تولید ناب و صنایع کاشی و سرامیک ………………………………………………………………………… 27

    7.2.2. مؤلفه های تولید ناب……………………………………………………………………………………………….. 29

3.2. چابکی سازمانی………………………………………………………………………………………………………….. 38

    1.3.2. مفهوم چابکی و تولید چابک……………………………………………………………………………………… 40

    2.3.2.خصوصیات و ویژگی‌های سازمان چابک………………………………………………………………………. 43

    3.3.2. -قابلیت‌های کلیدی چابکی در سازمان………………………………………………………………………. 46

    4.3.2. مؤلفه‌های شکل گیری تولید چابک……………………………………………………………………………. 47

4.2. رقابت پذیری………………………………………………………………………………………………………………. 51

   1.4.2. مفهوم رقابت‌پذیری………………………………………………………………………………………………….. 52

   2.4.2. مدل الماس‌ پورتر……………………………………………………………………………………………………… 53

   3.4.2.  استراتژی رقابتی ……………………………………………………………………………………………………… 57

             1.3.4.2.  تمرکز بر هزینه…………………………………………………………………………………………… 59

                    1.1.3.4.2. استفاده حد اکثر از ظرفیت تولید ……………………………………………………………. 59

                   2.1.3.4.2. صرفه جویی در مقیاس……………………………………………………………………….. 60

                   3.1.3.4.2.  پیشرفت های تکنولوژیکی………………………………………………………………….. 60

                   4.1.3.4.2.  تأثیرات یادگیری/ تجربه…………………………………………………………………….. 61

          2.3.4.2. استراتژی تمایز محصول…………………………………………………………………………………. 62

   4.4.2. استراتژی بهترین شیوه هزینه کردن……………………………………………………………………………. 63

    5.4.2.  استراتژی تمرکز………………………………………………………………………………………………………. 64

    6.4.2. جمع بندی مؤلفه های تعیین کننده رقابت پذیری سازمانی…………………………………………. 65

5.2.  نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………… 67

فصل سوم: روش شناسی تحقیق

1.3.  مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………… 69

2.3. معرفی متغیر های تعیین چابکی سازمانی………………………………………………………………. 70

3.3. معرفی مؤلفه های های تعیین نابی…………………………………………………………………………. 72

4.3. معرفی مؤلفه های تعیین رقابت پذیری…………………………………………………………………… 74

5.3. سئوالات و فرضیات پژوهش……………………………………………………………………………………… 76

6.3. روش تحقیق………………………………………………………………………………………………………………. 76

7.3. جامعه آماری………………………………………………………………………………………………………………. 77

8.3. حجم منطقی گروه نمونه………………………………………………………………………………………….. 77

9.3. ابزار گردآوری داده ها……………………………………………………………………………………………….. 79

10.3. روش تجزیه و تحلیل……………………………………………………………………………………………… 79

    1.10.3. تحلیل عاملی ………………………………………………………………………………………………………. 79

    2.10.3. آزمون KMO و کرویت بارتلت ((Bartlett…………………………………………………………….. 82

    3.10.3. جدول اشتراکات (Communalities)…………………………………………………………………… 83

     4.10.3. جدول واریانس کل استخراج شده ((Total Variance Explained……………………… 83

     5.10.3. ماتریس اجزاء (ابعاد) اولیه ……………………………………………………………………………………. 83

     6.10.3.. چرخش دورانی و تفسیر……………………………………………………………………………………….. 84

     7.10.3. جدول ماتریس چرخش یافته(Rotated Component Matrix)………………………… 84

11.3. مدل یابی معادلات ساختاری…………………………………………………………………………………. 85

12.3.  نوع پژوهش……………………………………………………………………………………………………………. 86

13.3. روایی و پایایی ابزار پژوهش…………………………………………………………………………………… 87

14.3. نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………. 93

فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها

1.4. مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………. 95

2.4. دسته بندی مؤلفه های مربوط به حوزه چابکی………………………………………………………. 95

    1.2.4. آزمون KMO و کرویت بارتلت (Bartlett) ……………………………………………………………… 99

    2.2.4. جدول اشتراکات(Communalities) …………………………………………………………………….. 100

    3.2.4. جدول واریانس کل استخراج شده (Total Variance Explained) ………………………… 100

    4.2.4. ماتریس اجزاء (ابعاد) اولیه ……………………………………………………………………………………….. 101

    5.2.4. جدول ماتریس چرخش یافته (Rotated Component Matrix) …………………………. 103

    6.2.4. تحلیل عاملی تأییدی مؤلفه های مربوط به متغیر چابکی…………………………………………….. 107

    7.2.4. برونداد نتایج تحلیل عاملی تأییدی متغیرهای چابکی………………………………………………….. 109

    8.2.4. تفسیر خروجی(برونداد) تحلیل عاملی تأییدی متغیرهای چابکی…………………………………… 109

3.4. دسته بندی مؤلفه های مربوط به حوزه نابی…………………………………………………………… 112

    1.3.4. آزمون KMO و کرویت بارتلت (Bartlett) ……………………………………………………………… 115

    2.3.4. جدول اشتراکات (Communalities) ……………………………………………………………………. 116

    3.3.4. جدول واریانس کل استخراج شده (Total Variance Explained) ………………………… 116

    4.3.4. ماتریس اجزاء (ابعاد) اولیه………………………………………………………………………………………… 117

    5.3.4. جدول ماتریس چرخش یافته (Rotated Component Matrix)…………………………….. 119

    6.3.4. تحلیل عاملی تأییدی مربوط به دسته بندی متغیر های نابی……………………………………….. 123

    7.3.4. برونداد نتایج تحلیل عاملی تأییدی متغیر های نابی……………………………………………………. 125

    8.3.4. تفسیر خروجی(برونداد) تحلیل عاملی تأییدی متغیر های نابی……………………………………… 125

4.4.  دسته بندی مؤلفه های مربوط به حوزه رقابت پذیری………………………………………….. 129

    1.4.4.  آزمون KMO و کرویت بارتلت (Bartlett) ……………………………………………………………. 132

    2.4.4. جدول اشتراکات (Communalities) ……………………………………………………………………. 133

    3.4.4. جدول واریانس کل استخراج شده (Total Variance Explained)…………………………. 133

    4.4.4. ماتریس اجزاء (ابعاد) اولیه………………………………………………………………………………………… 134

    5.4.4. جدول ماتریس چرخش یافته (Rotated Component Matrix)…………………………… 136

    6.4.4.  تحلیل عاملی تأییدی متغیرهای رقابت پذیری…………………………………………………………… 140

    7.4.4.  برونداد نتایج تحلیل عاملی تأییدی متغیر های رقابت پذیری……………………………………… 142

    8.4.4.  تفسیر خروجی(برونداد) تحلیل عاملی تأییدی متغیر های رقابت پذیری……………………….. 142

5.4. دسته بندی متغیر های تحقیق………………………………………………………………………………… 146

    1.5.4. آزمون KMO و کرویت بارتلت (Bartlett)………………………………………………………………. 149

    2.5.4. جدول اشتراکات (Communalities) ……………………………………………………………………. 149

    3.5.4. جدول واریانس کل استخراج شده (Total Variance Explained)…………………………. 150

    4.5.4. جدول ماتریس چرخش یافته (Rotated Component Matrix)…………………………… 150

    5.5.4. تحلیل عاملی تأییدی متغیرهای اصلی و فرعی تحقیق  ………………………………………………. 154

    6.5.4. برونداد نتایج تحلیل عاملی تأییدی متغیر های تحقیق………………………………………………… 156

    7.5.4. تفسیر خروجی(برونداد) تحلیل عاملی تأییدی متغیر های تحقیق………………………………….. 156

6.4. تعیین نوع ارتباط بین نابی-چابکی سازمانی و رقابت پذیری سازمانی در صنعت کاشی.158

   1.6.4.  برونداد نتایج تحلیل عاملی تأییدی تمامی متغیر های تحقیق……………………………………… 162

    2.6.4. تفسیر نتایج تحلیل عاملی تأییدی تمامی متغیر های تحقیق ……………………………………….. 162

    3.6.4. تشریح و بررسی ارتباط نابی و چابکی بر رقابت پذیری سازمانی……………………………………. 165

6.4. جمع بندی…………………………………………………………………………………………………………………. 169

 

فصل پنجم: نتیجه گیری

1.5. مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………. 174

2.5. محدودیتهای پژوهش…………………………………………………………………………………………………. 174

3.5. نتایج تحقیق………………………………………………………………………………………………………………. 175

    1.3.5.  معرفی شاخص های مورد نیاز از حوزه ناب بودن در صنعت کاشی ………………………………. 176

    2.3.5. معرفی شاخص های مورد نیاز از حوزه چابک بودن در صنعت کاشی ……………………………. 177

    3.3.5.  معرفی شاخص های سنجش رقابت پذیری در صنعت کاشی ………………………………………. 177

    4.3.5. تعیین نوع ارتباط بین نابی- چابکی سازمانی و رقابت پذیری سازمانی در صنعت کاشی….. 178

    5.3.5. تعیین شدت رابطه تأثیر مؤلفه های نابی و چابکی سازمانی بر رقابت پذیری …………………. 179

4.5.  پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………………… 180

5.5. تحقیقات آینده…………………………………………………………………………………………………………… 182

6.5.  جمع بندی……………………………………………………………………………………………………………….. 183

فهرست منابع و مآخذ    208

1.Leanness

  • مقدمه

فرایند جهانی شدن، به وجود آمدن سازمان‌تجارت جهانی و یکپارچگی بازارهای جهانی، پیشرفتهای سریع و بنیادین تکنولوژیک، پیشرفت های جدید در زمینه‌فناوری اطلاعات، افزایش تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، تبیین کنترل های آلودگی محیط زیست و حفظ منابع انرژی، کمبود منابع و هزینه‌های بالای آنها، چالشهایی هستند که بنگاه‌ها و صنایع مختلف در عرصه تجارت و فعالیتهای اقتصادی با آن روبرو هستند و ادامه حیات آنها، منوط به تصمیم گیری درست و به موقع در برابر این تغییرات است. در این میان، فرایند جهانی شدن و گسترش بازارهای مصرف و نیز افزایش تعداد رقبا و شدت رقابت، باعث اهمیت بخشیدن به مفاهیمی مانند رقابت‌پذیری و از سوی دیگر، پررنگ شدن مفهوم چابکی شده است.این امر موجب گردیده تا بنگاه‌ها، صنایع و کشورهای مختلف در جهت ارتقای رقابت‌پذیری خود به شناسایی عوامل مؤثر بر رقابت‌پذیری و چابکی به منظور هماهنگی با تغییرات محیطی و با هدف تقویت آنها تلاش کنند.

از سوی دیگر، از انجایی که طی تولید ناب زواید و اتلاف های تولید انبوه حذف می گردد، در دهه 80، بسیاری از شرکتهای مشهور در سرتاسر دنیا شروع به بکارگیری برنامه هایی کردند که به وسیله آن ها بتوانند بهره وری و کیفیت خود را بهبود بخشند((Cua & Colleagues, 2001)(White & Prybutok, 2001) (Mieir & Forrester, 2002). در سال 1990 ووماک[1] و همکارانش از دانشگاه MIT با چاپ کتابی با عنوان« تولید ناب؛ ماشینی که جهان را تغییر داد» تولید ناب را به عنوان ترکیبی از مدل تولید سنتی فورد و مدل کنترل اجتماعی در محیط تولید ژاپنی، به جامعه جهانی معرفی کردند(فرخ،1383) (Mieir & Forrester, 2002).

امروزه نیز عواملی همچون افزایش رقابت در بین شرکت ها، بهبود سرعت تغییرات و متلاطم بودن وضعیت تقاضای مشتریان باعث شده است سطوح و نوع تقاضاها به سرعت در حال تغییر باشند و همگام با جهانی شدن شرکت ها، رقابت جهانی نیز در حال تقویت شود. این مسئله به خوبی نشان می دهد بازارهای محصولات به بلوغ کافی رسیده و مشتریان کالاهایی را تقاضا می کنند که نیازهای مشخص آنها را ارضا نماید(Suzaki,  2000)(Marin & Delgado, 2000)(Porter, 1990) (Bonavia & Marin, 2006). دانشمندان بسیار زیادی بر این باور هستند که برای پوشش چنین بازارهایی ناب شدن [2]یکی از الزامات اجتناب ناپذیر و ضروری شرکت ها می باشد (Mieir & Forrester, 2002)(Womack & Colleagues,1990)،(Womack & Jones,1996)، (Krafcik, 1988)(Lee, 1996)(Macduffie, 1995)(Sohal & Egglestone, 1994)(Bonavia & Marin, 2006).

همچنین، از انجایی که یکی از صنایع برجسته و رو به رشد کشور ایران، صنعت کاشی است و ایران در صنعت کاشی رو به رشد می باشد به طوری که تاکنون در رده بزرگترین تولیدکنندگان کاشی و سرامیک جهان جای داشته و با توجه به رشد روز بروز این صنعت در میزان تولید و افزایش ظرفیت تولید، در این مطالعه این صنعت در زمینه های مذکور مورد بررسی قرار گرفته است.

2.1. ضرورت و اهمیت تحقیق

     هر شرکتی که در یک صنعت رقابت می‌کند دارای استراتژی رقابتی خواه آشکار یا ضمنی است. اهمیت خاصی که امروزه شرکت‌های مختلف برای تدوین استراتژی قائل هستند، مبین این عقیده است که در فرآیند آگاهانه تدوین استراتژی فواید ارزشمندی نهفته است. از جمله فواید این است که انتخاب استراتژی (اگر نتواند فعالیتهای بخشهای اجرایی را تضمین کند) حداقل به مدیران شرکت این اطمینان را می‌دهد که سیاستهای این بخشها دارای هماهنگی بوده و در راستای اهداف معینی باشند. توجه زیاد به امر برنامه‌ریزی استراتژیک سؤالاتی را که مدتها ذهن مدیران را به خود مشغول داشته بیش از پیش برجسته نموده است: چه عاملی رقابت را در صنعت مورد فعالیت ما و یا صنایعی که قصد ورود به آنها را داریم، پیش می‌برد؟ فعالیت احتمالی رقبا به چه صورت خواهد بود و بهترین راه برای واکنش در برابر اقدامات احتمالی آنها چیست؟ سیر پیشرفت صنعت مورد فعالیت ما به چه صورت خواهد بود؟ چگونه می‌توان شرکت را در بهترین موقعیت برای رقابت دراز مدت قرار داد؟

با این حال در فرایندهای برنامه‌ریزی استراتژیک رسمی بیشتر تأکید بر این است که سؤالات به‌صورت منظم و سازماندهی شده ارائه شوند، نه اینکه صرفاً به آنها جوابی داده شود. تکنیکهایی که اغلب توسط شرکتهای مشاور برای جوابگویی به این سؤالات ارائه شده است، به جای چشم‌انداز صنعت، یا بیشتر بر روی یک شرکت با تولیدات متنوع تمرکز دارند و یا صرفاً یک جنبه از ساختار آن صنعت نظیر رفتار هزینه‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهند. در اینصورت نمی‌توان انتظار داشت از طریق آن به تمام جنبه‌ها و پیچیدگی‌های رقابت در آن صنعت دست یافت. یکی از صنایع برجسته و رو به رشد کشور ایران، صنعت کاشی است که با توجه به مسائل مطرح شده در بالا، نیاز به بررسی و کارشناسی بیشتری در زمینه رقابت پذیری در محیط پویای خود و رشد بیشتر و حفظ بازارهای فعلی و بدست گیری بازارهای جدید را دارد.

3.1.  بیان مسئله

با توجه به موارد مذکور در زمینه اهمیت تحقیق و به دلیل توسعه تولید صنعت کاشی و افزایش رقابت در بازارهای داخلی، و پویایی محیط، سازمآنهایی توانایی بدست گیری بازارهای جدید و افزایش تولید و در نهایت حفظ بقای طولانی مدت سازمان را دارند که در زمینه رقابت پذیری و استفاده درست و به موقع استراتژی های رقابت پذیری موفق تر باشند و همچنین همگام با تعییرات محیطی(چابکی) و در جهت حذف زواید و اتلاف های تولید انبوه (تولید ناب)، گامی موثر بردارند. در این تحقیق میزان رقابت پذیری صنعت مورد نظر با توجه به ابعاد استخراج شده در تحقیقات مشابه مورد سنجش قرار خواهد گرفت و ارتباط آن با چابکی و نابی مورد بررسی قرار می گیرد.

4.1. هدف تحقیق

با توجه به انچه در راستای اهمیت رقابت پذیری سازمانی به عنوان ابزاری برای غلبه بر فرایند جهانی شدن، به وجود آمدن سازمان‌تجارت جهانی و یکپارچگی بازارهای جهانی، پیشرفتهای سریع و بنیادین تکنولوژیک، پیشرفت های جدید در زمینه‌فناوری اطلاعات، افزایش تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، تبیین کنترل های آلودگی محیط زیست و حفظ منابع انرژی، کمبود منابع و هزینه‌های بالای آنها، بیان شده است بررسی و کنکاش در زمینه رقابت پذیری همواره می تواند نتایج جدیدی به همراه داشته باشد.  همچنین، چابکی سازمانی به عنوان ابزاری برای غلبه برچالشهایی ناشی ازعدم انعطاف پذیری، زمان تدارک طولانی و تنوع کم محصولات و خدمات و همچنین لزوم یکپارچگی و همگام شدن سازمآنها با تغییرات سریع در عرصه جهانی شدن، بیان شده است(Sharif & Zhang, 1999; Arteta & Giachetti, 2004; Ramesh & Devadasan, 2007; Vazquez-Bustelo, Avella, & Fernandez, 2007; Prince & Kay, 2003; Ren, ،Yusuf, & Burns, 2003)

و همچنین، با توجه به اهمیت حذف زواید و اتلاف های تولید انبوه و به کارگیری تولید ناب با توجه به کمبود منابع و هزینه‌های بالای آنها و مسایل مربوط به حفظ منابع انرژی، اهداف انجام این پژوهش را می توان در قالب موراد زیر بیان نمود:

معرفی شاخص های مورد نیاز از حوزه ناب بودن در صنعت کاشی

معرفی شاخص های مورد نیاز از حوزه چابک بودن در صنعت کاشی

معرفی شاخص های سنجش رقابت پذیری در صنعت کاشی

تعیین نوع ارتباط بین نابی- چابکی سازمانی و رقابت پذیری سازمانی در صنعت کاشی

تعیین شدت رابطه تأثیر مؤلفه های نابی و چابکی سازمانی بر رقابت پذیری

5.1.  سئوالات و فرضیات پژوهش

1- شاخص های مورد نیاز از هر حوزه( ناب بودن و چابک بودن ) برای صنعت کاشی کدامند؟

2- شاخص های سنجش رقابت پذیری کدامند؟

3- نوع ارتباط بین نابی- چابکی سازمانی و رقابت پذیری سازمانی در صنعت کاشی چگونه است؟

4- شدت رابطه تأثیر مؤلفه های نابی و چابکی سازمانی بر رقابت پذیری چگونه است؟

6.1.  قلمرو پژوهش

از نظر موضوعی، این پژوهش در حوزه پژوهشهای کاربردی حوزه کاشی و سرامیک استان یزد قرار می گیرد. از نظر زمانی، نمونه مورد مطالعه شامل کلیه شرکتهای خوشه کاشی استان یزد می باشد که در فاصله زمانی بهمن ماه 1388 الی مهر 1389 به صورت فعال مشغول به کار می باشند. از نظر مکانی، این پژوهش در محدوده استان یزد و بر روی کلیه شرکتهای فعال خوشه کاشی و سرامیک استان یزد (اعم از شرکتهای حاضر در شهرک صنعتی یزد و شرکتهای مستقر در سطح استان یزد) انجام شده است.

7.1. روش انجام پژوهش

روش تحقیق، تحلیل توصیفی و  از لحاظ استراتژی اجرا پیمایشی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات و روش به کار گرفته شده در این پژوهش، آمیزه ای از روش های کتابخانه ای، میدانی و پیمایشی می باشد.  عمدتاً به منظور مطالعه ادبیات موضوع و بررسی سابقه تحقیق و آشنایی با تجربیات صورت گرفته و شناخت نابی و چابکی سازمانی و ابعاد سنجش رقابت پذیری از از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

روش میدانی، به منظور شناخت عملکرد فعلی صنعت از لحاظ نابی و چابکی و تأثیر بکارگیری آن در رقابت پذیری به کار گرفته خواهد شد. بدین منظور متخصصین و مشاورین خبره با بهره گرفتن از مصاحبه­های نیمه‌هدایت شده به کمک طلبیده خواهند شد. در نهایت به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، پیمایشی بر روی تحقیق انجام خواهد شد.

روش میدانی با واقع‌گرایی بالا، دقت را برای نتایج تحقیق به ارمغان خواهد آورد و در نهایت روش پیمایشی، جمع بندی و نتیجه گیری آیتم ها به منظور پاسخ گویی به سؤالات مطرح شده را امکان‌پذیر خواهد نمود.

برای این منظور از تمامی شرکت‌های فعال کاشی در استان یزد در تحقیق استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق مدیران و کارشناسان فعال در تمامی شرکت ها که دارای مدرک حد اقل لیسانس و سابقه کاری بالای 3 سال هستند، می‌باشد.

1- آیتم های چابکی، نابی و رقابت پذیری با استفاده مطالعه کتابخانه ای تعیین شد. 

2-  پرسشنامه ای در سه بخش نابی سازمانی، چابکی سازمانی و ابعاد رقابت پذیری طراحی و

3- بعد از تأیید روایی و پایایی پرسشنامه، در میان مدیران و کارشناسان فعال در صنعت کاشی وسرامیک استان یزد توزیع شد.

4- با بهره گرفتن از داده های گرد آوری شده ارتباط بین نابی و چابکی سازمانی و میزان رقابت پذیری این صنعت بدست آمده و در مرحله آخر،

5- عوامل رقابت پذیری را با بهره گرفتن از دیدگاه نابی و چابکی استخراج می گردد. 

  • تعریف عملیاتی متغیرها

چابکی سازمانی: توانایی هر سازمانی برای حسگری، ادراک و پیشبینی تغییرات موجود در محیط کاری میباشد(Zhang, & Sharif .1999) همچنین چابکی را، توانایی رونق و شکوفایی . در محیط دارای تغییر مداوم و غیرقابل پیشبینی تعریف میکنند)01.(Maskell 20

ناب بودن: واژه ناب یا Lean در لغت به معنی لخم و بی چربی می باشد. این اصطلاح بیانگر بدون زائده و بدون حشو بودن است. در ادبیات کشورهای مختلف برای هر شی یا چیزی که بدون بیهودگی و اضافات باشد، این واژه به کار گرفته می شود. در فرهنگ تخصصی ناب بودن عبارتست از تولید بیشترین محصولات یا خدمات قابل فروش تحت کمترین هزینه های عملیاتی در حالی که سطح موجودی در حد بهینه باشد.

رقابت پذیری سازمانی: “رقابت‌پذیری درجه‌ای است که بر اساس آن توانمندی یک کشور در تولید کالاها و خدمات در شرایط اقتصاد آزاد، سنجیده می‌شود به گونه‌ای که این تولیدات بتواند در بازارهای بین‌المللی حضور پیدا کنند و به صورت پیوسته به تثبیت و ارتقای درآمد واقعی مردم آن کشور در درازمدت منجر گردد”.

  • جمع بندی

در این فصل به کلیات تحقیق به این شرح پرداخته شد، در ابتدا دلیل انتخاب متغیرها ( نابی، چابکی و رقابت پذیری) و پیاده سازی و بررسی ارتباط آنها در صنعت کاشی و سرامیک مطرح شد و ضرورت بررسی آنها در قالب موضوع انتخابی بیان گردید. سپس ضرورت و اهمیت این متغیر ها در صنعت و سازمان های تولیدی بیان شد. در بخش «بیان مسئله» موضوع و چالش موجود جهت بررسی و تحلیل آن د رتحقیق حاضر مورد بحث قرار گرفت و در بخش«اهداف تحقیق» ، اهداف اصلی که در طی تحقیق به آنها پرداخته شده است بیان و  سپس اهداف، در قالب سؤالاتی که تحقیق جهت پاسخ گویی به آنها صورت گرفته بیان گردید. سپس قلمرو پژوهش ذکر گردید و در ادامه مراحل انجام پژوهش در قالب پنج مرحله بخش بندی شد و در بخش نهایی متغیر های تحقیق در قالب تعریف عملیاتی معرفی گردید.

1.Womack

  1. Leanness

تعداد صفحه :224

قیمت :37500 تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت  [email protected]

background