پایان نامه ها

دانلود پایان نامه درمورد بهداشت دوران قاعدگی، شهر تهران، رژیم غذایی، دانش آموزان دختر

مانند «ناپاکی»، «از سقف افتادن»، «ناخوش بودن» هم ممکن است روی شدت دردهای قاعدگی اثر داشته باشند. واضح است که این واژه ها دارای مفاهیم منفی هستند. علاوه بر دیدگاههای اجتماعی منفی نسبت به قاعدگی که از این عبارت استنباط می شود، باورهای فرهنگی و مذهبی هم وجود داشته است که قاعدگی یک ماده سمی پنداشته می شده است. این گونه دیدگاهها و باورها می تواند درد دوران قاعدگی را افزایش دهد (عطاء الهی، 1382: 21).
2-15-5- مراقبتهای بهداشتی دوران قاعدگی
به علت باز بودن دهانه رحم در این دوران رعایت بهداشت فردی بسیار ضروری می باشد و عدم رعایت آن ممکن است منجر به ایجاد عفونت و عوارضی نظیر نازایی در آینده گردد. این امر ممکن است دختران را از نعمت مادر شدن محروم نموده و زندگی خانوادگی آتی آنان را دچار مشکل نماید، علاوه بر این، نحوه تغذیه به علت دفع آهن، رعایت نکاتی را لازم و واجب می نماید از آن جمله است:
1- در دوران خونریزی قاعدگی از نوار بهداشتی استفاده شود و نوار بهداشتی مرتب و زود به زود عوض شود.
2- قاعدگی، نه تنها یک بیماری نیست بلکه یک امر ضروری و طبیعی می باشد گر چه ممکن است ظاهراً باعث ناراحتی شود.
3- انجام فعالیت ها و ورزش های عادی و سبک در این دوران نه تنها هیچ گونه منعی ندارد بلکه مفید هم می باشد ولی عاقلانه نیست که زن علاوه بر کارهای روزانه خارج از خانه، کارهای سنگین از قبیل لباسشویی، ظرفشویی، جارو کردن و یا ورزشهای سنگین را نیز انجام دهد.
4- به منظور جبران خون از دست رفته، بخصوص در این دوران از غذاهای مقوی نظیر گوشت، حبوبات، سبزیجات و سایر لبنیات و میوه جات تازه و … بیشتر استفاده شود (عطاء الهی، 1382: 23). به علت اینکه مقداری آهن به اجبار از راه پوست، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری – تناسلی دفع می شود، مقدار آهنی که از رژیم غذایی گرفته می شود باید جایگزین آن مقدار گردد. آهنی که با خون قاعدگی از دست می رود، متغیر است ولی بطور متوسط حدود 5/0 میلی گرم می باشد.
آهن فراوان ترین و با اهمیت ترین ماده معدنی است که در بسیاری از واکنش های بیوشیمیایی شرکت می کند. علائم و نشانه های کم خونی فقر آهن با سایر کم خونی ها مشابه است. ضعف، خستگی، بی حالی، طپش قلب، سرگیجه، ویژگی مشترک همه کم خونی هاست. ممکن است تغییرات رفتاری نیز عارض شود از طرفی دیده شده حتی در کم خونی فقر آهن خفیف نیز ممکن است فرد به انجام کارها، کاملاً بی علاقه شود که این حالت با جبران کمبود آهن سریعاً رفع می گردد.
دختر یا بانوی قاعده بایستی غذاهای ساده، مقوی و زود هضم بخورد و از پرخوری، غذاهای سنگین و سرخ شده پرهیز کند. گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر، شیر، سبزیهای تازه استفاده کند، آب بنوشد ولی از غذاهای پرحجم مثل آش و غذاهایی که نفخ زیادی ایجاد می کنند مثل حبوبات بپرهیزد، چنین رژیمی به راحتی و احساس بهبودی زن قاعده کمک زیادی می کند (محمدی، 1371: 34-27).
رژیم های غذایی پرچرب و سرشار از چربیهای اشباع شده می توانند از طریق افزایش سنتز پروستاگلاندیها سبب ایجاد درد قاعدگی شوند بنابراین در مصرف آن نبایستی افراط شود و تنظیم مصرف آنها بسیار مهم می باشد و کیفیت چربی در جیره غذایی فرد باید به نفع چربیهای غیر اشباع و گیاهی، علیه چربیهای اشباع و حیوانی تغییر داده شود (حسین زاده، 1381: 20).
توجه به رژیم غذایی دوران قاعدگی در سن نوجوانی به علت نیاز بیشتر بدن مهم تر از سایر سنین می باشد بنابراین در این دوران ( عادت ماهیانه ) نوجوانان سه وعده غذای اصلی و دو میان وعده نیاز دارند.
5- یکی از عوارض شایع دوران قاعدگی آکنه معمولی یا جوش غرور است که علت آن تغییراتی است که در هورمونها صورت می گیرد. درمان آکنه های ساده، رعایت بهداشت پوست، شستشوی مرتب صورت با صابون غیر محرک و پرهیز از دست زدن به آنها می باشد و در موارد آکنه شدید مراجعه به متخصص پوست ضروری می باشد.
6- حمام کردن در دوران قاعدگی نه تنها ضرر ندارد بلکه لازم می باشد.
7- از لباس های زیر نخی بایستی استفاده شود و تعویض آنها زود به زود صورت پذیرد و جدا از سایر لباس ها شسته و در آفتاب خشک شود. هیچ گاه از لباس زیر دیگران نباید استفاده شود.
8- وجود درد در روزهای اول قاعدگی مسأله ای طبیعی است و علت این امر آزاد شدن موادی در آندومتر رحم است. در صورت شدت درد می توان از داروهای تسکین دهنده با تجویز پزشک یا ماما استفاده نمود. بهتر است 48 تا 72 ساعت قبل از شروع قاعدگی از این داروها استفاده شود. استفاده از حوله یا پارچه گرم در موضع هم مفید می باشد. رژیم غذایی مناسب (اجتناب از مصرف نمک زیاد، شکر، قهوه و چای) و استراحت کافی نیز می تواند در تسکین درد مؤثر باشد.
9- در خانم ها به علت نزدیک بودن مقعد با فرج و نیز مجرای خروج ادرار، امکان انتقال انوع میکروبها به دستگاه تناسلی وجود دارد. بنابراین برای پیشگیری از وقوع عفونت به هنگام طهارت باید ابتدا فرج (قسمت جلویی) و سپس مقعد شسته شود. حتی الامکان از آب سرد استفاده نشود زیرا ممکن است باعث به وجود آمدن انقباض و درد زیر شکم شود.
10- هیچ گاه با دست کثیف و آلوده طهارت گرفته نشود (عطاءالهی، 1382: 27-23).

2-16- پیشینه پژوهشهای انجام شده
2-16-1- پژوهشهای مربوط به داخل کشور
1- شفافی (1387) پژوهشی تحت عنوان ارزشیابی برنامه درسی تجربه شده درس اقتصاد (سال دوم) در دبیرستان های شهر تهران انجام داده، که هدف اصلی این پژوهش ارزشیابی برنامه درسی تجربه شده درس اقتصاد از دیدگاه دانش آموزان سال دوم
متوسطه رشته ادبیات و علوم انسانی می باشد، در این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی، بر اساس جدول برآورد حجم نمونه مورگان از جامعه آماری 4300 نفر دانش آموزان پایه دوم متوسطه نمونه ای مشتمل بر 415 نفر با روش نمونه گیری تصادفی تعیین گردید. ابزار اندازه گیری، یک پرسشنامه 30 سوالی محقق ساخته با مقیاس لیکرت بوده که با هدف جمع آوری اطلاعات نسبت به تعیین اهداف در سطوح شناختی، عاطفی و مهارتی تدوین شده است. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss بر اساس شاخصهای آمار توصیفی (فراوانی، درصد، جدول، نمودار) و آمار استنباطی (آزمون تک نمونه، آزمون t نمونه های مستقل و آزمون همسانی واریانس لوین) مورد تحلیل قرار گرفت، نتایج این پژوهش نشان داد که:
الف- دانش آموزان در دستیابی به اهداف حیطه عاطفی و مهارتی درس اقتصاد نسبت به اهداف حیطه شناختی موفقیت بیشتری را کسب نموده اند.
ب- دانش آموزان در دستیابی به اهداف سطوح پایین حیطه شناختی و عاطفی نسبت به اهداف سطوح پایین حیطه مهارتی موفقیت بیشتری را کسب نموده اند.
ج- دانش آموزان در دستیابی به اهداف سطوح بالای حیطه مهارتی نسبت به اهداف سطوح بالای حیطه شناختی و عاطفی موفقیت بیشتری را کسب نموده اند.

2- محمدی(1380) پژوهشی تحت عنوان بررسی آگاهی و عملکرد دختران سال چهارم دبیرستان از بهداشت دوران قاعدگی در سطح شهر تهران انجام داد.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی است که به منظور تعیین میزان آگاهی و نحوه عملکرد دانش آموزان دختر سال چهارم دبیرستان های شهر تهران در مورد بهداشت دوران قاعدگی انجام گرفته است. در این پژوهش 324 نفر از دانش آموزان دختر سال چهارم دبیرستان از 5 منطقه شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و در چند مرحله انتخاب شدند. اطلاعات در مورد میزان آگاهی، نحوه عملکرد دختران و شیوع و شدت دردهای دوران قاعدگی از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. برای توصیف اطلاعات از محاسبه درصد و میانگین و برای تحلیل نتایج به دست آمده به منظور بررسی همبستگی بین صفات کیفی از آزمون های آماری 2X استفاده شد، نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد: بیش از 25% دختران تا قبل از وقوع قاعدگی از آن اطلاعاتی ندارند، نزدیک به 86% دختران دیسمنوره دارند، 6/31% به علت شدت درد قادر به انجام دادن فعالیت های روزانه نیستند و حدود 10% نکات بهداشتی را کاملاً رعایت می کنند. علت عمده عدم رعایت نکات بهداشتی، نبودن منابع کافی اطلاع رسانی، حجب و حیای دختران بود. مهم ترین منبع اطلاعاتی ایشان مادر و پس از آن مطالعه آزاد ذکر گردید. میزان آگاهی و نحوه عملکرد دختران ارتباط معنی داری با هم داشت ( 000/0 p) همچنین نحوه عملکرد دختران ارتباط معناداری با میزان تحصیلات مادر نشان می دهد( 0158/0 p)

3- نوروزی کومره وکمالی (1379) پژوهشی با عنوان آگاهی، عملکرد و نگرش دختران دانش آموز دبیرستانی شهر بوشهر نسبت به بهداشت دوران قاعدگی انجام دادند، چکیده تحقیق به صورت زیر می باشد:
عدم آموزش مناسب، اطلاعات غلط، شرم و یا پرهیز از بحث پیرامون بهداشت دستگاه تناسلی موجب افت آگاهی و عملکرد دختران نسبت به بهداشت دوران قاعدگی می شود. به منظور بررسی رفتاری دختران شهر بوشهر نسبت به بهداشت قاعدگی 335 دانش آموز دبیرستانی در یک مطالعه مقطعی مورد بررسی قرار گرفتند: متوسط سن اولین قاعدگی (منارک) 13 سالگی بود و میزان آگاهی در رعایت نکات بهداشتی در 9/3 درصد خوب (نمره بیش از 80) و 4/67 درصد ضعیف (نمره کمتر از 60) بود. بیشترین منبع کسب اطلاعات، مادران ایشان (66 درصد) و کمترین منبع، رسانه ها (4/2 درصد) بود. از نظر نگرش، 76 درصد دختران، نگرش منفی نسبت به پدیده قاعدگی داشتند. با وجودیکه 68 دختران درصد قبل از دوران بلوغ از چگونگی وقوع قاعدگی آگاهی دریافت کرده اند، از نظر عملکرد صحیح فقط 5/3 درصد خوب (نمره بیش از 80) و 4/61 درصد ضعیف (نمره کمتر از 60) بودند. بطوریکه در رابطه با برخی نکات مهم بهداشتی زنان مانند انجام طهارت در دوران قاعدگی، 8/72 درصد از لزوم انجام آن آگاهی داشته ولی 8/14 درصد عملکرد صحیح داشتند و 2/27 درصد نیز انجام آنرا در صورت وجود خونریزی صحیح نمی دانند. در رابطه با رعایت رژیم غذایی بخصوص در دوران بلوغ و قاعدگی و همچنین اصول مهم بهداشت دستگاه تناسلی، 56 درصد دختران اظهار بی اطلاعی کرده و یا از روش های غلط استفاده می کنند.

4- پور عبدالهی و ابراهیمی ممقانی (1379) پژوهشی تحت عنوان آگاهی تغذیه ای دختران دانش آموز دبیرستان های تبریز انجام دادند، خلاصه پژوهش به شرح ذیل می باشد:
هدف: اين مطالعه به منظور ارزيابي آگاهي تغذيه اي دختران دبيرستان هاي تبريز انجام شد.
مواد و روش ها: در اين مطالعه توصيفي – مقطعي 404 دانش آموز سال آخر که از چهار ناحيه آموزش و پرورش تبريز با روش نمونه گيري ساده تصادفي انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
يافته ها: افراد مورد مطالعه در محدوده سني 16 تا 20 سال بودند. 2/91% آنها کم خوني را يک بيماري مي دانستند و 8/6% فکر مي کردند ويتامين يک مورد غذايي است. حدود 9/49% آنها از وجود پروتيين در غذاهاي گياهي نامطمئن و 9/40% کاملا مخالف بودند. برآورد ميزان آگاهي دختران نشان داد 2/5% آگاهي ضعيف، 51% آگاهي متوسط، و 8/43% آگاهي خوب داشتند. بين ميانگين نمره آگاهي دختران با مناطق مختلف آموزش و پرورش، گروه هاي سني، رشته هاي مختلف تحصیلی و سطح سواد مادر تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
نتيجه گيري: براي رسيدن به سطح مطلوب آگاهي تغذيه اي دختران برنامه ه
اي توسعه يافته هاي آموزشي و استراتژي هاي مناسب تري مورد نياز است.

5- پژوهشی توسط پور اسلامی، امین و سرمست در سال 1377 با عنوان بررسی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر 18-15 ساله دبیرستانهای شهرستان کرج نسبت به دیسمنوره و بهداشت دوران قاعدگی انجام شد، بدین منظور 350 دانش آموز دبیرستانی دو منطقه مشکین دشت و کرج با پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند، در این بررسی شیوع قاعدگی دردناک 71 درصد به دست آمد، 77 درصد افراد اذعان داشتند که از وقوع این درد آگاهی داشتند، و خویشاوندان نزدیک مانند مادر، خواهران، دوستان و همکلاسی های خود را به عنوان منبع کسب اطلاعات ذکر کرده اند، همچنین در این تحقیق نیمی از افراد استحمام و استفاده از وسایل بهداشتی را رعایت می نمودند، با توجه به سؤالات پرسشنامه در خصوص روشهای تسکین درد، انجام ورزش و رعایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *